5 om dagen-barnehage

Sunt og næringsrikt kosthold til barn i vekst

Petrine barnehage er stolt av å være en 5 om dagen-barnehage. 

Vi har faset ut kaker, is og lignende ved feiring av bursdager i barnehagen, og legger nå heller hele fokuset på selve bursdagsbarnet. Bursdagsbarnet får velge sanger og andre aktiviteter, får på seg kappe og går i bursdagstog gjennom barnehagen sammen med hele avdelingen, og dagen blir fylt med positiv oppmerksomhet og glede.

Måltider er en viktig del av hverdagen, og hva barna spiser er viktig. I snitt spiser et barn 3000 måltider under sin tid i barnehagen, og vi har derfor en viktig rolle i at barna får i seg noe av de anbefalte håndfullene med frukt, bær og grønnsaker hver dag. Barnehagen har en gyllen mulighet til å fremme et variert og sunt kosthold, samt legge til rette for å introdusere gode matvarer og vaner for barna. 

Frukt, bær og grønnsaker er, i tillegg til grove kornprodukter, de viktiste kildene til fiber i kostholdet vårt. Grønnsaker, bær og frukt finner vi i alle mulige farger, fasonger, konsistenser og smaker. Tenk bare å kunne spise en regnbue til lunsj, eller kanskje en agurk-slange med paprikatunge og øyne laget av druer? Å spise sunt og variert blir enda enklere og mer inviterende når det er tigjengelig, i tillegg til å være spennede, gøy og smakfullt! 

Saft, godterier og brus er de største kildene til tilsatt sukker i kostholdet for alle aldersgrupper. Disse matvarene gir kjapp energi, men de gir dessverre lite mineraler og vitaminer. Over halvparten av barn og unge har et inntak av sukker som overskrider anbefalt daglig mengde. For høyt inntak av sukker kan øke sjansen for overvekt, fedme og vektøkning, hvilket i sin tur kan øke risikoen for enkelte typer kreft og type 2-diabetes. 

Undersøkelser viser at barn og unge spiser med frukt, bær og grønnsaker dersom dette er tilgjengelig for dem. Ved å dele opp og sette frem disse matvarene, vil det bli lettere for barna å velge sunne alternativer.