Julen i Petrine

Julen nærmer seg fort, og i Petrine er vi i gang med alle våre små og store tradisjoner

Marias lille esel

Inne på kirkestua har Blåbær- og Maurtua nå adventssamling hver dag, der barna får høre vår tradisjonelle historie om Marias lille esel. Denne historien er en gammel og veldig koselig tradisjon i vår barnehage. Marias lille esel er skrevet som en forlengelse av juleevangeliet av to damer som jobbet i Petrine for flere år siden, og hører med i som en del av juleforberedelsene våre hvert år. Historien er skrevet for barn, på barns premisser. 

Samlingene er veldig stemningsfulle, og i løpet av to uker vil alle barna få pakke opp en pakke hver med en figur som dagens historie handler om. Vi tenner et lys hver dag under samlingen. Til historien hører det også flere sanger, og alle disse vil barna fremføre i julespillet under Lucia-gudstjenesten den 10. desember. 

Selve historien handler om et lite esel som ikke blir behandlet godt av hverken passeren sin, Simon,  eller de andre dyrene, og som blir sett på som udugelig og skitten av alle som møter det. Helt frem til eselet en dag møter Maria ved brønnen. Maria ser eselets gode sider, og blir veldig glad i henne. Josef får til slutt lov til å kjøpe eselet til Maria, en gledens dag for dem begge. Eselet hjelper Maria når det blir for tungt for henne å gå, og gir henne omsorg slik Maria gav til eselet. Helt til sist ender vi opp i Betlehem, der Jesusbarnet blir født. 

Fortellingen om Marias lille esel gir barna rom og anledning til å bli kjent med med etikk og grunnleggende verdier i humanistisk og kristen arv, slik Rammeplanen krever at barnehagen skal (Udir 2017, s. 54). Barna får gjennom Marias lille esel en utvidet forståelse av selve julehøytiden, samtidig som historien appellerer til viktige følelser, som omsorg, medfølelse og empati.

Barna får også et innblikk i hvordan livet i Nasaret var rundt år null. Menneskene måtte jobbe hardt for å skaffe mat, brensel og vann, og husly var ikke nødvendigvis selvsagt for alle. 

 

Vi har begynt å fordele roller 

til årets "happening", nemlig julespillet vi skal ha for fullsatt kirke den 10. desember. Vi skal ha Maria, Josef, gjeterne, de tre vise menn, stjernebarn og et helt englekor klart til den store dagen. I ukene før øver vi på sanger og rollene våre, vi får orden på kostymene, vi øver på prosesjon og bevegelser, og vi baker lussekatter til kirkekaffen. I arbeidet med julespillet får barna erfaringer med å være en viktig del i et samarbeidende felleskap, så vel som at de gis rom til å uttrykke seg gjennom sang, dans og dramatisering. Julespillet er like moro å jobbe med hvert år, og spesielt for kråkene, som får hovedrollene. 

I gangen

våkner snart den lille julelandsbyen vår til live, og inne på avdelingene kan man se gryende julestemning i form av lys og lykter i vinduene, snømenn, juletrær, reinsdyr og engler. Vi har til og med vært så heldige å ha fått litt snø de siste dagene, og da har barna faktisk fått akt litt, -selv om det ikke har vært så god gli. Roen begynner å senke seg i Petrine, og stemningen er lun og varm. 

Juletrefesten 

for barna går av stabelen den 19, desember. Vi skal, tradisjonen tro, kose oss med juletregang og grøt på tvers av avdelingene. Det har også gått rykter om at julenissen kommer på besøk i år igjen, og vi kommer nok til å følge med litt ekstra gjennom vinduet denne dagen.